Concertinformatie

21-04-2024

Requiem, Bart Oenema

Requiem, Bart Oenema

 

Veel mensen kennen wel iemand met de ziekte van Alzheimer. Zo ook componist Bart Oenema uit Kampen.

De ziekte van zijn beide ouders greep Oenema zo aan dat hij er een Requiem op componeerde. Hij nam de tekst van de klassieke Latijnse Requiemmis en componeerde daar nieuwe moderne muziek bij. Hij gebruikt hierbij zowel klassieke als pop- en jazz-invloeden. 

Oenema heeft niet alleen een moderne, toegankelijke mis gecomponeerd op de Latijnse muziek maar hij heeft er ook Nederlandse teksten bij geschreven. Die teksten, met als onderwerp de ziekte van Alzheimer worden door hem voorgedragen tussen de muziekstukken door.  

In 2015 en 2018 heeft projectkoor Sappho het Alzheimer Requiem met veel voldoening op verschillende plaatsen uitgevoerd.

 

Dit werk zal op 21 september, Wereld Alzheimer dag, opnieuw twee keer ten gehore gebracht worden, onder begeleiding van een klein instrumentaal ensemble.  De concerten vinden plaats in de Bonifatiuskerk Medemblik en de St. Johannes de Doperkerk, Grootebroek.

Toegang gratis voor mensen met dementie, mantelzorgers, vrijwilligers en/of geïntereseerde inwoners van de betreffende gemeentes. 

 Zie flyer Medemblik.  Meer informatie over het middagconcert volgt. 

 

 

 

 

 

30-01-2024

Wouter Hakhoff

Wouter Hakhoff

Wouter Hakhoff heeft als muzikant een lange en succesvolle carrière achter de rug als dirigent, trompettist en componist. Hij heeft het geluk gehad dat hij op vele plekken in binnen- en buitenland heeft mogen optreden met een keur aan orkesten, bands en losse musici. Daarnaast heeft hij in de cultuursector veel georganiseerd, van festivals tot grote evenementen. Tot een jaar of tien geleden heeft hij dat full time gedaan. Daarna is hij directeur van de muziekschool in Hoorn geworden. Sindsdien probeert hij zijn leven als muzikant te combineren met een leven als leidinggevende in de culturele sector.

Via de platencollectie van zijn ouders maakt Wouter kennis met de klassieke muziek. Ook bij de Hoornse Brassband, waar hij zich op zijn tiende bij aansluit, wordt klassiek werk gespeeld.  Hij speelde hier cornet. Rond zijn veertiende doet Wouter met succes auditie bij het Noord-Hollands Jeugdorkest,  waar hij jarenlang trompet speelt. Daarnaast speelde hij al in veel bandjes de pop scene van Westfriesland. Dat hij tijdens de militaire dienst bij de harmonie door een gelukkig misverstand de eerste bugel gaat spelen, is voor zijn ontwikkeling als musicus doorslaggevend geweest. Door een medemuzikant in deze periode wordt Wouter gevraagd om mee te spelen in een nieuwe Amsterdamse bigband, waar hij als relatief beginnend trompettist zijn noten kraakt tussen de ervaren jazzmuzikanten.


Dat alles brengt Wouter ertoe auditie te doen bij het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Naast schoolmuziek studeert hij klassiek trompet en wordt na enkele jaren toegelaten voor de studie jazztrompet. Omdat hij inmiddels ook het dirigeerstokje hanteert, meldt hij zich aan voor de dirigentenopleiding aan het conservatorium.

Na zijn opleiding is Wouter actief gebleven in al deze disciplines. Als dirigent was hij actief in de klassieke muziek. Zo dirigeert hij lange tijd de eindexamenstudenten van de opleiding van componist Louis Andriessen. Maar ook dirigeerde hij, koren, symfonieorkesten en moderne jazzorkesten. In die hoedanigheid toerde hi door heel Europa. Als trompettist belandde hij via de jazz in de popmuziek waarin hij jarenlang met de grootste acts het podium deelt. Ook was hij jaren werkzaam als dirigent en arrangeur voor het leerorkest in Amsterdam, waar vele kinderen op de basisschol al onder zijn leiding in aanraking kwamen met muziek en hoe het is om in een orkest spelen. Sinds zijn nieuwe carrière als cultuurbestuurder is Wouter vooral projectmatig bezig met muziek. Zowel als componist, trompettist en als dirigent. Al heeft hij nog één vast orkest: Het Hoorns Harmonieorkest.

En nu dan het projectkoor van Sappho waar hij zeer geniet van de repetities.

 

Vanaf oktober 2023 studeert Sappho onder Wouters leiding, met pianist Per Jon en gitarist Ronald Spanjaardt, op de muziek voor het concert dat in april 2024 uitgevoerd zal worden in de Hoornse Oosterkerk. Informatie over dat concert is elders op deze website te vinden.

Kijk ook eens in het menu “Over Sappho” waarin al iets te lezen valt over het bevrijdingsconcert 2025 dat Sappho zal uitvoeren onder de enthousiaste en inspirerende leiding van componist en dirigent Wouter Hakhoff.